Den vigtige tinglysning af skødet

14 oktober 2020
Lotte Hindsberg

Når der handles bolig er der 2 vigtige dokumenter. Købsaftalen der ned til mindste detalje beskriver hvad der er aftalt i mellem køber og sælger. Skødet derimod indeholder oplysninger om køber og sælger, finansieringsform og adressen. Skødet er købers bevis for at boligen er deres. For at det er juridisk gyldig skal det tinglyses.

Det koster penge udover til advokaten at få skødet tinglyst. Der skal betales et fast gebyr og en promille af købssummen. Du kan læse mere her https://eboligadvokat.dk/beregn-tinglysningsafgift/.

I dag foregår en tinglysning digitalt og Danmark var verdens første land i verden, der overgik til digitalt tinglysning. Det foregår ved at køber og sælger underskriver ved hjælp af NemId. 

Det er vigtigt at tinglysningen sker så hurtigt og smertefrit som muligt, især hvis sælger har økonomiske udfordringer. Hans kreditorer har mulighed for at tage pant i boligen, indtil skødet er tinglysning. Det gælder også selvom du er flyttet ind.

Din boligadvokat er specialist

En boligadvokat er en jurist med speciale i bolighandler. Derfor giver det god mening, hvad enten du skal købe eller sælge en bolig. Som sælger kan du få råd og vejledning til hvilken metode du skal bruge til at sælge din bolig. Du kan også få advokaten til at forhandle med en mulig ejendomsmægler om prisen du som sælger skal betale for hans service.

Som køber kan du blandt andet få hjælp til at forhandle med sælger, få læst de forskellige tilstandsrapporter og få undersøgt om der er lokalplaner på vej fra kommunen, der påvirker din lyst, positivt som negativt, til at købe boligen. Er der planer om at nedlægge den park der ligger tæt på boligen eller måske flere og bedre indkøbsmuligheder i nærområdet. 

Det kan også være at du gerne vil sikre at din samlever kan blive boende i boligen, selvom det er dig der står som ejer. Det kan gøres ved at få udfærdiget et testamente, der giver din samlever ret til at blive boende. På ubestemt tid eller tidsbestemt.

Flere Nyheder